Suoritin Kokemäen amiksessa ruokapalvelun perustutkinnon parikymmentä vuotta sitten. Valmistumiseni jälkeen työskentelin kaupan alalla, kassana ja asiakaspalvelussa.

Oma ja läheisteni terveys ja hyvinvointi ovat aina kiinnostaneet minua.

Minulla on urheilutausta. Urheilin nuorempana SM-tasolla kilpakävelijänä. Paras saavutukseni on pohjoismaiden mestaruuskilpailujen kolmas sija vuonna 1997. Vaikka en enää kilpaile huipputasolla, terveydestäni huolehtiminen ja liikunta ovat minulle yhä tärkeitä asioita.

Unelmista totta. Ammatiksi lähihoitaja.

Olen valmistumassa toiveammattiini lähihoitajaksi ja pitkäaikainen haaveeni toteutuu. Valitsin osaamisalakseni sairaanhoidon ja huolenpidon. Olen saanut hyvän tietopaketin työelämää ja jatkoa varten.

Olen oppinut eri sairauksista ja niiden hoitamisesta. Jos jotain olisin voinut toivoa jotain opintoihini lisää, niin haavahoidosta olisin halunnut oppia enemmän.

Aikuisopiskelijana olisin toivonut myös, että aikaisemmin hankkimani osaamiseni, taustani ja työkokemukseni olisi voitu huomioida omassa opiskelusuunnitelmassani vielä paremmin. Mutta tätä asiaa kuulemma työstetään ammatillisessa koulutuksessa tällä hetkellä.

Kiitos kertoo, että olen onnistunut työssäni.

Pidän työstä, jossa voi auttaa ihmisiä ja ylipäätään työskennellä ihmisten parissa. Erilaiset ihmiset rikastuttavat työtäni. Minulle on tärkeää, että asiakkaani ovat tyytyväisiä ja tietysti myös työkavereilta saatu positiivinen palaute on arvokasta –silloin tiedän, että olen onnistunut työssäni.

Olen huomannut, että sosiaali- ja terveysalalla saa työstään kiitosta. Itse olen saanut kiitosta rauhallisuudesta, kiireettömyydestä, positiivisuudesta, iloisuudesta ja sosiaalisuudesta. Taidosta, joita tarvitaan lähihoitajan työssä.

Ihmisten kanssa työtä tehtäessä on tärkeää aito kohtaaminen – asiakas otetaan sellaisena, kun hän on.

Uskon, että olen oikealla alalla ja opiskellut oikean ammatin.

Sain Sataedussa parhaan hoitajan koulutuksen. Tarkoituksenani on jatkaa opintojani opiskelemalla toinen osaamisala, joka täydentää nyt hankittua osaamistani. Hakupaperit ovat jo sisällä mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Vie vanhus ulos

– Vanhustenviikon tehtäväni

Syksyinen aurinkoinen sää suorastaan kutsui minua ja palvelutalossa asuvaa kummisetääni ulkoilemaan.

Pyörätuolissa oleva kummisetäni on koko ikänsä ollut kuuro ja nyt viimeisen kahden vuoden aikana toinen silmä on sokeutunut. Yksin hän ei pääse oikein ulos ja liikkuminen yksin on hankalaa. Yhteisistä ulkoiluhetkistä hän on innoissaan ja ulos hän on valmis lähtemään aina, kun ei sada vettä. Ulkoilu antaa mahdollisuuden raittiin ilman lisäksi mahdollisuuden tavata myös muita ihmisiä.

Ulkoilu on vanhukselle myös sosiaalinen tapahtuma.

Teimme noin tunnin kävelylenkin, jonka suunnittelimme yhdessä. Lenkillä poikkesimme myös läheisessä kaupassa, jossa kummisetäni tapasi tuttujaan. Kauppareissulla ostettiin myös karkkia: perjantai on karkkipäivä!

Päivästä ja ajasta kummisedän kanssa jäi itselleni hyvä mieli. Kun näkee, että toinen viihtyy ja nauttii yhdessä olemisesta, on sillä suuri merkitys myös itselle. Meidän pitäisi järjestää enemmän aikaa läheisillemme, kuten minun kummisedälleni.

Marke Lehto. Opiskelee Sataedussa lähihoitajaksi ja suorittaa sosiaali- ja terveysalan tutkintoa.