MM-tasolla ringetteä pelaava Katariina Niemi on valmistunut Sataedusta lähihoitajaksi keväällä 2017. Ennen Kanadan MM-kisoja Katariina kirjoitti ajatuksia siitä miten lähes ammattimainen urheilu-ura täydentää sotealalla työskentelyä ja toisinpäin.

Pelaan tällä hetkellä Luvialla. Joukkueemme kausi on sujunut loistavasti ja tältä kaudelta pitää erityisesti mainita maalivahtimme, joka on loistava.

Meillä on huipputiimi.

Lähihoitajan työ ja urheilu yhteensovittaminen on ollut helppoa, varsinkin nyt kun ole töissä päiväkodissa ja teen päivätyötä. Harkat ovat aina iltaisin, joten niihin ehdin töistä hyvin.

Seuraava vapaa viikonloppu on vasta jouluna. Harkkoja on kolme kertaa viikossa ja lisäksi tulee tehtyä jonkin verran muuta harjoittelua. Lenkillä käyn myös aina silloin tällöin.

Urheilu täyttää vapaa-aikani.

Ala-asteen opettajani ohjasi minut aikoinaan ringeten pariin. Siitä se kiinnostus ja rakkaus lajiin jäi. En ole koskaan harrastanut yksilölajeja. Olen aina pelannut joukkueessa, jalkapalloa ja ringetteä enimmäkseen.

Kävin tutustumassa liikunnan ohjaajan koulutukseen ennen lähihoitajaopintojani. Mutta koska liikunnalla on jo ennestään niin iso osa elämääni, en halunnut siitä ammattia ja.

Lähihoitajan ammatti oli hyvä vaihtoehto.

Tarkoitukseni on vielä jatkaa opintojani perustutkinnon jälkeen ja liikunta voisi olla kuitenkin hyvä vaihtoehtoja jatko-opinnoiksi. Mutta, en ole vielä tehnyt lopullisia päätöksiä jatko-opintojeni suhteen.

Jatko-opintoihin mukaan liikunta.

Paikka MM-edustusjoukkueesta –minut valittiin

Osallistuin MM-kisojen valintaleirille, jossa valittiin Suomen edustusjoukkue seuraaviin  ringeten maailman mestaruuskisoihin.

En osannut heti uskoa, että pääsin joukkueeseen –minä. Olen oikeasti aika vaatimaton. En halua tehdä itsestäni numeroa ja kaikki muut leirillä tuntuivat olevan  niin kovia pelaajia.

Kuulin, että pelaajien valinnassa korostui joukkuehenki ja kemia. On tärkeää, että joukkueella on myös mukavaa yhdessä. Tietysti myös pelaaminen ja pelilliset jutut vaikuttivat valintoihin. Uskon, että valintaani vaikutti se, että olen hyvä tiimipelaaja. Suomen joukkueessa on  16+3 pelaajaa. Minä pelaan puolustajana.Ennen kisoja vielä luodaan yhteishenkeä ja hiotaan pelillisiä kuvioita. Tapaamisia on vain yksi ennen kisoja. Silloin luodaan yhteishenkeä ja hiotaan pelikuvioita.

Ringeten MM-kisat pelataan Kanadassa 27.11.-3.12.2017. Kanadassa Suomi kohtaa ensimmäiseksi USA:n harjoituspelissä Iceland Arenaalla. Sen jälkeen pelataan finaali Kanadaa vastaan. Finaalipelejä pelataan useampi. Suomeen kisajoukkue palaa ennen itsenäisyyspäivää.

 

Ringette on vaan niin kivaa

Suomea ja Kanadaa voisi kutsua jo ringette-maiksi. Esimerkiksi Ruotsissa ringette ei ole lainkaan niin suosittua kuin Suomessa. Suomi on pärjännyt yleensä ottaen todella hyvin kansanivälisissä otteluissa. MM-mitallejakin on tullut useita. Viime vuonna U21–joukkue sai hopeata. Osataan siis Suomessa pelata muutakin kuin jääkiekkoa.

Ringette on pelinä meillä suosittu, mutta taloudellisesti se ei ole pelaajille kovin kannattavaa. Pelaamisesta tuskin tulee kenellekään koko päivätyötä,  vaikka aikaa siihen menee melkein saman verran. Pelaajat maksavat myös esimerkiksi pelimatkansa ja varusteensa itse, joten ammattimaisesta harrastamisesta syntyy myös kustannuksia.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Listasin muutaman yhteisen kohdan hoitotyöstä ja pelistä. Tuntuuko tutulta?

Töitä tehdään yhdessä ja on tärkeää

  • olla osa tiimiä,
  • olla tiimipelaaja ja
  • hoitaa oma tontti.

Ennakointi ja hyvä pelisilmä ovat eduksi, kun pitää tietää mitä tekee ja mihin mennään sekä

  • ympäristön hahmottamisessa,
  • tapahtuminen lukemisessa ja
  • reagoinnissa.
 Postaaja: Katariina Niemi, Sataedu alumni, 2017