Olen Emma Mikola, 19-vuotias terveydenhoitajaopiskelija. Valmistuin lähihoitajaksi keväällä 2017 Harjavallasta, josta jatkoin opintojani Tampereen ammattikorkeakouluun (TAMK).

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on monipuolinen koulutus. Monenlaista tietoa ja taitoa tulee ja oppia voi myös omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lähdin suorittamaan tutkintoa suoraan peruskoulun jälkeen. Opiskeluaikana opin ja kasvoin paljon niin ammatillisesti, kuin myös ihmisenä. Pääsin kokemaan ja kokeilemaan erilaisia työympäristöjä, työyhteisöjä ja työtehtäviä.

Työssäoppimisjaksot opettivat paljon. Oli hyvä juttu, että sain viettää jokaisen työharjoittelun eri paikassa, yhden myös Euroopassa. KV-jaksolla pääsin myös seuraamaan läheltä esimerkiksi lastentarhanopettajan ja sairaanhoitajan työtä.

Lähihoitajakoulutuksesta ei ainakaan Tampereen ammattikorkeakoulussa saanut suoria hyväksilukuja. Mahdollisuus oli kuitenkin todistaa osaamisensa ja sitä kautta ahotoida, eli hankkia kurssin suoritusmerkintä todistetun osaamisen perustein.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Itse kaikille kursseille osallistuneena voin todeta, että kurssit ovat hyvin erilaisia ja vaativampia kuin ammattikoulussa. Koen kuitenkin, että lähihoitajaopinnoista on ollut paljon hyötyä. Hoitotyön kokemus hoitajana, joka on kertynyt työssäoppimisien ja sijaisuuksien kautta, on laajentanut näkökulmia myös terveydenhoitajakoulutukseen.

Erityisesti koen valinnaisen tutkinnonosani, päivystyspolikliinisen hoitotyön, olleen erittäin opettavainen sekä teoriaosuuden, että työssäoppimisen osalta.

Terveydenhoitajakoulutukseen sisältyy siis myös sairaanhoitajan tutkinto ja kokemus päivystystyöstä on ollut erittäin hyödyllinen jatko-opintojen ja tulevan ammattini kannalta.

Koen, että lähihoitajan tutkinnosta on ollut itselleni enemmän hyötyä, kuin jos olisin valmistunut lukiosta.

Ajattelin aikoinaan, että lähihoitajan opinnot ovat hyvä pohja jatko-opinnoille, sillä niihin sisältyi perusosaaminen ihmisläheisestä työstä, ihmisen hoitamisesta vauvasta vaariin ja pohja myös ammatillista osaamista ja työssä kehittymistä. Osuin oikeaan.

Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan tutkinnoilla pääsen syventämään tietoja ja taitoja, joista pohjan sain lähihoitajaopinnoissa Sataedussa.

Miksi hain jatko-opiskelemaan?

Arvostan huimasti lähihoitajan työtä, mutta uskon, että itsestäni on vielä vaativampaan ja vastuullisempaankin työhön. Koen mielekkääksi työpäivät, jotka ovat erilaisia päivistä ja viikoista riippumatta.

Hain sairaanhoitajakoulutukseen moniin kouluihin ympäri Suomea, sekä tänne Tampereelle sairaanhoitajan lisäksi myös terveydenhoitajaksi. Terveydenhoitajaksi siksi, että saan samalla pätevyyden kahteen ammattiin, joka avaa enemmän ovia tulevaisuudessa työpaikkoja hakiessa.

Mikään ei silti poissulje sitä, ettenkö tulevaisuudessa voisi tehdä vielä lähihoitajankin työtä.

Nyt olen vielä nuori. On loistoaika ja mahdollisuus jatkaa opintoja nyt, kun vielä jaksaa ja on virtaa.

Töitä ehdin kuitenkin tehdä vielä monen monta vuotta valmistumisen jälkeenkin.

Postaaja: Emma Mikola. Lähihoitaja. Sataedu alumni. 
Terveydenhoitajaopiskelija (TAMK)