Olen vastavalmistunut lähihoitaja. Opiskelin Ulvilassa ja suoritin sairaanhoidon ja -huolenpidon osaamisalan. Opiskeluaikani yksi kohokohdista oli kansainvälisyysjakso Irlannissa, jossa olin vaihto-opiskelijana. 

Sataedun kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus päästä kansainväliseen vaihtoon. Kun kuulin tästä, kiinnostuin ajatuksesta heti. Innostusta lisäsi se, että oppilaitokseni maksaisi  majoitukset, lennot ja jopa pienen päivärahan.

Lähdin vaihtoon, koska en voinut jättää käyttämättä loistavaa tilaisuutta matkustaa, parantaa kielitaitoani, tavata uusia ihmisiä ja kehittyä ihmisenä muutenkin.

Minun ykköstoiveeni oli Irlanti.

Toiveeni toteutui ja lähdin Irlannin Carlowiin kymmeneksi viikoksi kahden muun suomalaisopiskelijan kanssa. Pääsin työharjoitteluun 3-vuotiaiden ryhmään Montessori-päiväkotiin.

Carlow oli pieni 24 000 asukkaan kaupunki, 84 kilometriä Dublinista lounaaseen päin. Kaupunkina Carlow vaikutti juuri minulle sopivalta. Asun suhteellisen  pienessä kaupungissa Suomessakin.

Ihastuin persoonallisiin ja värikkäisiin kivitaloihin ja maalaismaisemiin. Carlowissa oli hyvin palveluita kuten esimerkiksi pari kauppakeskusta, elokuvateatteri ja perinteikkäitä ravintoloita.

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Työharjoittelupaikkani oli neljän kilometrin päässä asunnostani. Saimme  polkupyörät käyttöömme. Harjoittelupaikan henkilökunta otti minut äärettömän ystävällisesti vastaan ja tunsin oloni heti tervetulleeksi. Lapset ujostelivat ensin, mutta halusivat tutustua vieraasta maasta tulleeseen opiskelijaan paremmin.

Yhdessä asuminen ja eläminen toimi

Asuimme kahden suomalaisopiskelijan ja neljän hollantilaisopiskelijan kanssa keskenämme omakotitalossa. Sain oman huoneen enkä joutunut jakamaan sitä muiden kanssa kuten muut. Sovimme suomalaisten kanssa, että teemme ja ostamme yhdessä ruoat ja se oli hyvä käytäntö. Talon omistajaan pidimme yhteyttä ja saimme häneltä apua tarvittaessa.

Saa soittaa! –sanottiin.

Sain hyvää tukea koululta ennen lähtöäni. Meillä oli muutama kielikurssi lähiopetuksena ja verkossa. Ne antoivat varmuutta omaan kielenkäyttöön. Meille kerrottiin myös, että opettajalle saa aina soittaa, jos tulee vastaan haasteita tai kysyttävää vaihdon aikana.

Parasta kv-jaksossa oli ilman muuta Irlannin ystävälliset ihmiset ja kulttuuri. Oli vapauttavaa elää toisessa maassa ja oppia sen kulttuuria. Koti-ikäväkin tuli välillä, mutta avomieheni tuli käymään Irlannissa ja päivä kerrallaan elo toimi. Tärkein oppi kv-jaksolta oli itselleni oli itsenäistyminen ja kielitaito.

Unohda kaihertava koti-ikävä.

Suosittelen ehdottomasti kaikille lähtemistä kv-jaksolle. Se opettaa ja antaa niin paljon! Jos sinua arveluttaa koti-ikävä, oman kielitaidon heikkous tai muuten pärjääminen niin unohda ne. Näin uskomatonta mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä, tällaista ei välttämättä saa toista kertaa.

Postaaja: Mira Hakala, lähihoitaja. Sataedun alumni.

Valmistumisen jälkeen

img-20171122-wa0000.jpg

Mira valmistui marraskuussa 2017 ja on aloittanut työt Porin kotihoidossa. Mira tutustui kotihoidon työhön työssäoppimisjaksolla ja huomasi löytäneensä oman unelmaduuninsa. Kahden vuoden työ on nyt palkittu tutkintotodistuksella ja uudella työllä! Kuva otettu Miran valmistujaisjuhlassa Ulvilassa.