Monica ja Sonja, harjavaltalaiset kaksoset, aloittivat opintonsa Sataedu Harjavallassa syksyllä 2015. Heillä oli selkeä tavoite: opiskella lähihoitajaksi  ja suorittaa lukio-opinnot. Valmistumispäivä ylioppilaiksi ja lähihoitajiksi on edessä keväällä 2018.

Monican ja Sonjan postaus elämästä ja opiskelusta.

”Ammatinvalinta peruskoulun jälkeen oli vaikeaa. Lähihoitajan ammatti ei ollut ensimmäisenä mielessä. Me ei voitu peruskoulun jälkeen ajatellakaan, että mentäisiin töihin vanhusten pariin. Aika hassua, koska nyt me molemmat tehdään töitä juuri vanhusten kanssa. Ja se on just meidän juttu.”

Me haettiin peruskoulun jälkeen samoihin paikkoihin. Oltaisiin haluttu Poriin, mutta siellä ei ollut yhdistelmäopintoja. Halusimme suorittaa myös lukio-opintoja amis-opintojen ohella.

Pori kiehtoi meitä, koska olisimme päässeet pois kotoa ja hieman isompiin ympyröihin. Omaan kotiin ja itsenäistymään.

 

Mutta parempi näin. Harjavallassa opiskelu on ollut antoisaa.

Meidät siis hyväksyttiin opiskelemaan Sataeduun ja Harjavallan toimipaikasta tuli meidän opiskelupaikka. Me ollaan harjavaltalaisia ja näin jälkeenpäin ajatellen ollemme tosi tyytyväisiä peruskoulun jälkeisiin valintoihimme. Erityisen onnellisia olemme siitä, että valitsimme lähihoitajan opinnot lukio-opintojen lisäksi.

Ammatin valinta peruskoulun jälkeen on tosi vaikeeta, mutta me onnistuttiin siinä tosi hyvin.

Yhdistelmäopintojen alkuvaiheessa teimme suunnitelmaa amis- ja lukio-opintojen yhdistämisestä. Silloin valitsimme aineet, joita lukiossa opiskelisimme ja jotka myöhemmin ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaisimme.

Yhdistelmäopiskelu vaatii oma-aloitteisuutta, motivaatiota ja sitoutuneisuutta. Olemme kuitenkin selvinneet kahden tutkinnon suorittamisesta yhtä aikaa omasta mielestämme hyvin.

Jos jotakin haluaa, on se eteen tehtävä myös työtä.

Yhdistelmäopiskelu on ollut välillä myös haastavaa, vaikka Sataedu ja työpaikat ovatkin joustaneet aikataulutuksissa. Varsinkin työssäoppimisjaksoilla aikatauluissa on ollut sovittelemista, koska lukio-opinnot ovat päivisin kuten myös harjoitteluajan työvuorot.

IMG-20171230-WA0008

Aikatalutusongelmiin on kuitenkin löytynyt aina ratkaisu: meillä on ollut mahdollisuus tehdä lyhyempiä työpäiviä ja vuorotyö on helpottanut töiden suunnittelua. Työpaikoilla on suhtauduttu yhdistelmäopintoihin kannustavasti ja ymmärtäväisesti. Olemme siis  ehtineet panostamaan myös lukio-opintoihin hyvin!

Yhdistelmäopiskelu on pääsääntöisesti ollut antoisaa. Valitsisimme tämän mahdollisuuden ehdottomasti uudelleen, jos aloittaisimme nyt opinnot. Olemme osallistuneet esimerkiksi vanhojen tansseihin, 100 päivää koulua tapahtumaan ja tänä keväänä myös penkkareihin. Tuplatutkinto on tuonut mukanaan myös laajan ystäväpiirin niin lukiosta kuin amiksesta.

IMG-20171230-WA0000

Postaajana: Monica ja Sonja, tulevat lähihoitajat ja ylioppilaat

 

Monica ja Sonja haluavat myös jatkaa opiskelua lähihoitajaksi ja ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Haaveissa siintää niin puheterapeutin, kun sairaanhoitajankin ammatit.

Lähihoitajaopintojen aikana Monica ja Sonja ovat työskennelleet sosiaali- ja terveysalan työpaikoissa koulujen loma-aikoina. He ovat tehneet ahkerasti töitä kesäisin ja saaneet paljon lisäosaamista tulevaan lähihoitajan ammattiin.

Työpaikoilla tapahtuva oppiminen on helpottanut lukio ja ammatillisten opintojen yhdistämistä ja mahdollistanut henkilökohtaisten suunnitelmien laatimista. Osaamista, jota on työpaikoilla alan töissä hankittu, on siis tunnistettu.

Sonja, kaksosista tummempi, jäi äitiyslomalle syksyllä 2017. Hänen tavoitteenaan on kirjoittaa ylioppilaaksi keväällä 2018 ja jatkaa lähihoitajaopintojaan sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalassa syksyllä 2018 monimuoto-opintoina.

Monica, kaksosista vaaleampi, kirjoitti jo syksyllä 2017 terveystiedon, ruotsin ja englannin ja jatkaa ylioppilaskirjoituksiaan vielä keväällä 2018. Keväällä hän valmistuu myös lähihoitajaksi sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalasta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.