Jaanalle oli heti peruskoulun jälkeen selvää, että hän opiskelee lähihoitajaksi.

Opiskeluaikana hän halusi suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn ja hän suoritti työn vaatiman osaamisalan kuten useimmat opiskelukaverinsa.

Valmistumisensa jälkeen Jaana löysi kuitenkin oman paikkansa vanhustyöstä ja työpaikan hän sai kotikaupungistaan Kokemäeltä. Jaana työskenteli vanhusten hoitotyössä lähes kymmenen vuotta ja viihtyi hyvin työssään.

Oma elämä vakiintui. Jaana perusti perheen ja sai lapsia. Perheen myötä Jaana huomasi, että työ vei paljon aikaa perheeltä. Vuorotyö toi myös omat haasteensa lapsiperhearkeen. Asialle oli tehtävä jotain ja Jaana totesi, että oli aika kokeilla jotain uutta. Muutos ja sen tarve tulivat ajankohtaisiksi.

Jaana ei halunnut ryhtyä ammatin- tai alanvaihtajaksi, koska hän viihtyi lähihoitajan työssä ja terveysalan tehtävissä. Jaana löysi vaihtoehdoksi uuden osaamisalan opiskelun entisen lisäksi. Opiskelu toisi mukanaan mahdollisuuden vaihtaa uuteen työhön ja työtehtäviin.

Uuden osaamisalan opiskelu onnistuu työnohella

Jaana suoritti uuden osaamisalan iltaopintoina oman työnsä ohella. Talous pysyi pystyssä opiskeluaikana, vaikka asuntovelkaakin oli. Työelämäjaksoa varten hän joutui ottamaan omasta työstään opintovapaata ja haki sitä varten koulutusrahastolta aikuiskoulutustukea.

Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuivat helposti. Opintovapaa omasta työstä muutamaksi kuukaudeksi mahdollisti keskittymisen työelämäjaksoon. Eivätkä pienet lapset olleet Jaanan mielestä este opintojen aloittamiselle. Päinvastoin. Hetken panostus toisi helpotusta arkeen pidemmällä aikavälillä.

”Lapsiperheessä opiskeluaika toki vaatii tarkempaa aikatauluttamista ja suunnittelua, jotta arki sujuu, mutta sitähän se arki on muutenkin”, summaa Jaana.

Koulutus antaa hyvät lähtökohdat työhön, mutta ei se kaikkia valmiuksia anna.

Jaana uskoo, että hänen toinen valttikorttinsa työnhaussa oli täydennyskoulutuksena suoritettu kurssi ”Näytteenotto ja asiakaspalvelu lähihoitajan työssä”. Jaana painottaa myös työelämäjaksojen merkitystä uuden työn haussa ja työllistymisessä yleensä.

Vasta työelämässä oikeasti ymmärtää, mihin opiskeltuja taitoja ja tietoja oikeasti tarvitaan. Ja työelämässä sitten oppii niin paljon uutta päivittäin tuon teoreettisen tiedon päälle.

Työelämäjakso poiki Jaanalle uuden työpaikan. Jaanan neuvo työelämäjaksolle on

  • ole aidosti kiinnostunut työstä
  • hoida työsi hyvin
  • näytä kaikille, että haluat tehdä juuri tätä työtä.

Työelämäjaksot ovat kuitenkin ensikosketus alan työpaikkoihin ja jokaisen oma paraatipaikka alan töihin.

Jaanalle tarjottiin määräaikaista työpaikkaa Terveystalolta työelämäjakson päätteeksi. Hän joutui tekemään vaikean valinnan. Jaana päätti sanoa itsensä irti vakituisesti työsuhteesta vanhustenparista ja lähteä riskillä tekemään työtä, josta oli jo haaveillut pitkään.

Näin jälkeenpäin ajatellen, en ole katunut valintaani päivääkään.

Jaanan mielestä on tärkeää tehdä sitä työtä mistä tykkää. Olen niin tyytyväinen tämän hetken työpaikkaani Terveystalolla.

Mulla on unelmaduuni!

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Työhöni kuuluu tällä hetkellä erilaisten näytteidenottamista, sydänfilminottoa, spirometriaa (keuhkojen tilavuus mittauksia) ja asiakaspalvelua.