Mirva ja Minna opiskelevat lähihoitajaksi. Aikaisemmassa postauksessa he kertoivat siitä, miten opiskelu sujuu arjen rallin keskellä. Tässä tulee juttua siitä, mitä monimuoto-opiskelu käytännössä tarkoittaa.

Minna ja Mirva ovat samaa mieltä siitä, että monimuoto on hyvä tapa opiskella, koska lähes kaikki asiat ovat soviteltavissa ja sovittavissa sen mukaan mikä on tarve.

Tämä opiskelu on tuntunut suhteellisen helpolta.

Monimuoto-opiskelussa tehtävät voi tehdä oman aikataulun mukaisesti silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Aikataulun voi laatia itse ja työeläjaksojen ajankohdissa on jousto ja niihin on mahdollista vaikuttaa.

Monimuoto-opiskelu mahdollistaa sen, että voi käydä samalla töissä ja opiskella eli käytännössä opiskella työn ohessa. Aikuisen on usein myös mietittävä rahaa ja perheen taloutta. ”Miten kustantaa opiskelu ja millä perhe elää opiskeluaikana?”, on usein ensimmäinen aikuisopiskelijan kysymys.

Minna kertoo tekevänsä viikonloppuisin valokuvaajan töitä. Työ tuo oman haasteensa tehtävien tekemiseen ja aikatauluttamiseen. Edellisestä ammatissaan hän on kuitenkin oppinut, että myös yöllä voi työskennellä. Minna kokeekin olevansa luovin ja myös tehokkain öiseen aikaan. Yöllä on rauhallista ja hiljaista. Tämä malli ei toki sovellu kaikille, mutta Minna kokee sen itselleen sopivana tapana.

Aikuisopiskelijana onkin tärkeää löytää itselleen parhaat menetelmät oppia ja työskennellä. Kaikki ei sovellu kaikille, mutta jos haluaa, niin on mahdollista saavuttaa paljon ja päästä eteenpäin.

Usein lapsiperheen arki vaatii muutenkin suunnitelmallisuutta ja aikatauluttamista, joten naiset eivät koe heidän opiskelun tuovan arkeen suurta muutosta.

Omaa osaamistaan ei kannata väheksyä!

Opintosuorituksissa huomioidaan jo aiemmin hankittu osaaminen ja se voi lyhentää opiskeluaikaa. Monimuotokoulutuksessa ei tarvitse turhaan istua luennolla. Kun on jo aiemmin hankittua osaamista, ei välttämättä tarvitse ajaa luennolle ja ajan voi käyttää muihin asioihin. Kannattaa siis rohkeasti kertoa heti opintojen alkaessa, mitä alan töitä jo osaa.

Valokuva henkilöltä Sataedu Johanna Virtanen(2)

Minna Paananen työskenteli ennen lähihoitajaopintoja valokuvaajana mainostoimistossa. Työn kausiluontoisuuden vuoksi Minna lähti hakemaan muita vaihtoehtoja. Ennen lähihoitajaopintoja hän opiskeli liikunnan ammattitutkinnon ja kiinnostui sen jälkeen kuntoutuksesta että sosiaali- ja terveysalasta.

valokuva-henkilc3b6ltc3a4-sataedu-johanna-virtanen7.jpg

Mirva Mälkiä on työskennellyt eri kouluissa Satakunnan alueella jo pidempään. Mirva on suorittanut 2007 koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon. Tutkinnon jälkeen oli luontaista lähteä suorittamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.

Molemmat naiset työskentelevät raumalaisessa koulussa, johon ovat työllistyneet koulutuksen aikana.