Opettajien pitkistä kesälomista puhutaan usein ja säännöllisesti. Vapaa kesäaika ei pidä paikkaansa kaikkien opettajien kohdalla.

Maarit Ahjolahti, Sataedun opettaja, tekee töitä koko kesän.

Maarit opettaa opiskelijoille ”niitä pelättyjä” lääkelaskuja ja matematiikkaa, tekee love-testejä ja toimii myös hoitotyön opettajana.

Kesällä opiskelijoiden työpaikoilla.

Kesällä työ on erilaista, koska opiskelijat ovat työpaikoillaan oppimassa (työelämäjakso). Opettajaa ja ohjausta tarvitaan työpaikoilla myös kesäaikana, vaikka opiskelijoilla on siellä ammattitaitoiset ohjaajat .

Tänä kesänä Maaritin työ painottuu kesä-, heinä- ja elokuussa työelämäjaksojen ohjaukseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hän käy opiskelijoiden kanssa läpi jaksolla tarvittavat lomakkeet, tekee koulutussopimuksia ja auttaa tarvittaessa näyttöjen suunnittelussa.

Opiskelijoille ohjausta myös kesällä.

Opettajat tekevät ohjaustyötä yhdessä työelämän kanssa ja opiskelijat saavat tarvitsemansa tuen myös kesällä. Maarit vierailee jokaisen opiskelijansa työpaikalla kolmisen kertaa työelämäjakson aikana ja tarvittaessa useammin.

Ensimmäisellä työpaikkakäynnillä opiskelijan kanssa katsotaan paperit kuntoon ja varmistetaan kyseisen tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset sekä arviointikriteerit. Samalla voidaan pohtia myös opiskelijan omia tavoitteita työelämäjaksolle.

Toisella käynnillä arvioidaan jakson sujumista ja mietitään opiskelijan valmiuksia näyttöön. Näytön aikana opiskelija näyttää oman osaamisensa työssään ja se myös arvioidaan. Opiskelija saa osaamisestaan arvosanan.

Opiskelijalle näytön suunnitteleminen ja sen toteuttaminen voivat olla stressaavaa aikaa. Osa opiskelijoista tarvitsee siinä opettajansa tukea. Opiskelijoita jännittää useimmiten varsinkin ensimmäinen näyttö, kun omasta osaamisesta ollaan vielä epävarmoja.

Opettajan tavoittaa, kun on tarve.

Opettajan työssä Maaritin mielestä on hienoa se, että työskentelyaikatauluja pystyy sopimaan vapaasti. Osan työstä pystyy tekemään kotoa käsiä. Opiskelijoiden tavoitettavissa hän on kuitenkin aina arkisin sekä puhelimitse että sähköpostilla.

Maaritin työkesä on tiivis, mutta  mahtuu siihen myös lomailua. Vapaa-ajallaan Maaritin voi nähdä lenkkipolulla tai lasten pesäpallopelikenttien katsomossa. ”Ehdottomasti parasta kesässä on aurinko, lämpö ja oma mökki”, kertoo Maarit, ”mökillä mieli lepää ja opettajankin akut latautuvat.”

Top-tapahtumat: Suomi Areena ja Porin Jazz

Ystäviä Maarit tapaa kesän aikana erilaisissa kesätapahtumissa: Maaritin perheen parhaat kesätapahtumat ovat Suomi –Areena ja Porin Jazz.