Positiivisuus, iloisuus ja avoimuus ovat ominaisuuksia ihmisessä, jotka huomataan. Ne saavat muutkin hyvällä tuulelle, ne siis tarttuvat. Nämä ominaisuudet huomattiin heti elokuussa, kun Jesse aloitti lähihoitajaopintonsa Sataedussa. Muiden opiskelijoiden mukaan Jesse on ryhmän piristysruiske.

Kuka on tämä positiivinen ja iloinen Jesse?

Olen kotoisin pienestä Varsinais-Suomalaisesta kunnasta. Lukion jälkeen en osannut päättää: Mikä minusta tulee isona? Sain lukiossa hyvää opinto-ohjausta ja tietoa eri vaihtoehdoista, mutta oman opiskelupolun löytyminen oli vaikeaa.

Olisin pitänyt lukion jälkeen välivuoden, mutta äitini ei siihen suostunut.

Vanhemmilleni on aina ollut tärkeää, että käydään kouluja ja pyritään elämässä eteenpäin. Jälkeenpäin olen ollut todella kiitollinen äidilleni, että hän patisti minua koulutukseen ja siitä, että suoritin lukion jälkeen liiketalouden perustutkinnon ja tradenomi koulutuksen.

Uskon vahvasti siihen, elämä opettaa ja kaikista koulutuksista on hyötyä, vaikka kyseisen alan työtä ei tekisikään.

Uskon myös siihen, että kaikilla valinnoilla on elämässä tarkoitus ja minun tieni oli käydä ensin muita koulutuksia ja vasta sen jälkeen löytää se oma juttu. Sosiaali- ja terveysalaan tutustuin päiväkodissa tekemäni työjakson avulla. Aluksi minun piti olla päiväkodissa vain muutama kuukausi, mutta lopulta olin kolme vuotta.

Työyhteisössä minua kannustettiin hakeutumaan alalle ja niin myös tein. Aloitin lähihoitajaopintoni tänä syksynä ja olen siihen päätökseen todella tyytyväinen. Nyt tiedän, että olen löytänyt oman alani.

Aiemmin opiskelin, kun piti olla arjessa tekemistä. Nyt opiskelen, koska haluan oppia ja kehittyä hoitotyön ammattilaisena.

Opintojen syksyllä alkaessa, jännitin kovasti, millaista aikuisopiskelu on. Meillä on kuitenkin aivan mahtava ryhmä, joka tsemppaa ja kannustaa toisiaan. Täällä ollaan vapaaehtoisesti opiskelemassa itselleen uutta ammattia ja siitä halutaan ottaa kaikki ilo irti.

Aikuisena opinnoistaan on otettava enemmän vastuuta, kun kukaan ei sano, mitä pitää tehdä ja milloin. Toisaalta opintojen aikana saa myös halutessaan tukea ja opinnot aikataulutetaan oman elämän mukaan.

Koulu on toki tärkeää, mutta kaikilla on muutakin elämää. Aikuisopiskelijoilla myös tämä on huomioitu.

Postaaja: Lähihoitajaopiskelija Jesse Keski-Oja