Opiskelu on ollut minulle aina helppoa. Nuorempana en vain tiennyt, mitä haluaisin opiskella.

Kun aikuisiällä lähdin pienten lasten äitinä opiskelemaan, yllätyin kuinka helposti se kävi. Perheen ja opiskelun yhdistäminen oli siis oikeasti helppoa.

Aikuisena omat tavoitteet ovat paljon selkeämmät kuin nuorena. Se helpotti myös opintojen aloittamista.

Koulu joustaa, jos myös itse välillä joustaa.

Kolmivuorotyö ja työelämäjaksot toki aluksi mietityttivät, mutta kaikki saatiin soviteltua.

Aikuisiällä, kun lähtee opiskelemaan, sitä panostaa opiskeluun 110% – vähintään. Mielestäni opiskelijoilta voisi vaatia enemmänkin opintojen aikana.

Aikuisopiskelijana ymmärsin myös sen, että hoitotyö on arvokasta työtä, jossa elämänkokemuksesta on hyötyä. Ikä on siis tässä kohtaa ehdottomasti rikkaus ja vahvuus.

Hoitotyö on haastavaa, vaatii paljon henkistä kanttia. Opiskelijoilta tulee siis vaatia panostusta opiskeluun, jotta he pystyvät tekemään laadukasta hoitotyötä.

Olen lähihoitajana ehdottomasti soveltuvuuskokeiden puolestapuhuja ja olen todella iloinen, että testit palaavat ammatillisiin oppilaitoksiin takaisin.

Soveltuvuuskokeet eivät kuitenkaan ole aukoton testi. Sen me kaikki tiedämme. Oppilaitoksissa ja työelämässä tehdään työtä, jotta alalle soveltumattomat henkilöt saadaan ohjattua muihin työtehtäviin hoitotyöstä. Ilman soveltuvuuskokeita tilanne olisi paljon haasteellisempi.

Oma tavoitteeni on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Erityisesti sosionomi opinnot kiinnostavat minua. Tavoiteenani on myös pitää huolta omasta ammatillisesta kehittymistä ja uralla etenemistä.

Toivon, että voin panostaa monikulttuuriseen sosiaalityöhön tulevaisuudessa.

Minun unelmaduuni voisi olla työtä perheiden, lasten ja vähemmistökulttuuriin kuuluvien parissa. Erityisesti haluaisin olla mukana tukemassa tätä asiakasryhmää arjessa.

Uskon, että omalla asenteellani ja esimerkilläni pystyn vaikuttamaan todella paljon myös muiden suhtautumiseen ja asenteisiin. Se, että on erilainen, kuin muut tai valtaenemmistö, ei saa olla tekosyy mihinkään.

Itse en halua todistella kenellekään mitään.

Minulle on tärkeää olla oma itseni. Pitää riittää itselleen ja muille, että yrittää parhaansa. Jos se ei riitä, niin sille ei voi mitään.

Osaava ammattilainen löytää aina paikkansa tässä yhteiskunnassa ja osaaville työntekijöille on myös kysyntää. Terve, vahva itsetunto tietty helpottaa oman tien kulkemista.

Sonja Palmroth, lähihoitaja. Sataedu alumni 2017

Sonja Palmroth valmistui lähihoitajaksi joulukuussa 2017 kiitettävin arvosanoin. Osaamisala hänellä oli lasten ja nuorten kasvatus ja hoito. Sonja on työskennellyt ikäihmisten ja lasten sekä nuorten parissa. Tällä hetkellä Sonja työskentelee koulunkäyntiavustajana.