Tuore maatalon emäntä Maria Kivelä päätti vuosi sitten hakea opiskelupaikkaa ja opiskella lähihoitajaksi. Päätös ryhtyä opiskelijaksi oli helppo: lähihoitajan työ oli jo pitkään ollut Marian haaveissa.

”Elämäntilanne mahdollisti opiskelun. Nuorin lapsistani oli jo 4 vuotta”

Lähihoitajan työssä Mariaa kiehtoo erityisesti ihmisläheisyys, mahdollisuus auttaa ja terveyden ylläpitäminen yleensä. Alan hyvä työllisyystilanne on Marin mielestä tulevan ammatin bonus. Valmistuneille on riittänyt hyvin töitä.

Jatko-opintomahdollisuudet kiinnostivat Maria jo hakuvaiheessa. Sotealalla on helppo jatkaa opintoja perustutkinnon jälkeen. Opiskelumahdollisuuksia on paljon. Marian haaveena on jatkaa opintoja sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi.

Eläintenhoitajasta lähihoitajaksi

Maria on aiemmalta koulutukseltaan eläintenhoitaja, mikä tietty sopii myös tuoreelle maatalon emännälle.

Maria on ehtinyt työskentelemään myös henkilökohtaisena avustajana, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajana sekä television tuotantoyhtiössä liikkuvien tapahtumien järjestelyvastaavana, juontajana ja koordinoijana. Marin työkokemus tukee hyvin lähihoitajaopintoja!

Maria on viiden lapsen äiti

”Tukiverkoston tuki on minulle äärimmäisen tärkeää”

Maria aloitti maatalon emäntänä noin vuosi sitten. Marian ja hänen miehensä pyörittämällä maatilalla kasvatetaan Ylämaan karjaa, viljellään peltoja ja hoidetaan koiria, kissoja, kanoja ja Afrikkalaisia kääpiövuohia.

Aviomies ja perheen isovanhemmat ovat tärkeä tuki Marian opiskelulle. Lapset osallistuvat arjen pyörittämiseen ja ovat myös isona apuna eläintenhoidossa.

”Monimuoto-opiskelu iltaisin on minulle ainoa vaihtoehto opiskella”

Lähihoitajaopintoja iltaisin

Maria aloitti lähihoitajaopintonsa syksyllä 2018 monimuotoryhmässä. Mari opiskelee iltaryhmässä.

Opetusiltoja on viikossa kaksi, mutta itsenäistä opiskelua ja työskentelyä sitäkin enemmän.

”Tämä opiskelumuoto mahdollistaa minulle opiskelun aikuisiällä.”

Opiskelut ovat Marian mukaan sujuneet hyvin. Toki monimuoto-opiskelu vaatii itsekuria ja itseopiskelua. Etenemisen edellytys on vahva motivaatio.

Lapset voi ottaa mukaan myös opiskeluun. Marian lapset ovat saaneet useampana iltana kuulla iltasatuna luvun hoitotyön kirjasta. Lasten avulla on myös luettu tenttiin.

Äidin opiskelumenestys on palkinto myös lapsille -yhdessä tehdystä työstä.

Arjen kiireissä motivaatiota on lisännyt Marian mielestä myös mukava opiskeluporukka ja hyvät opettajat.

Yhdistystoimintaa ja politiikkaa

Maria on mukana myös maanpuolustuskoulutusyhdistys (mpk) toiminnassa sekä kouluttajana että kurssienjohtajana. Yhdistyksen toiminnassa keskitytään turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviin kysymyksiin ja koulutetaan naisia erilaisiin ääritilanteisiin. Yhdistyksen koulutuksiin kuuluu myös itsepuolustusta ja henkisen tuen asioita.

Touhukas ja energinen Maria on mukana myös kunnallispolitiikassa varavaltuutettuna sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenenä. Marian mielestä on hienoa, että saa olla mukana vaikuttamassa oman kunnan asioihin, kuntalaisten hyvinvointiin sekä elämän ja arjen asioihin.

Tarinan kertoi meille lähihoitajaopiskelija Maria Kivelä