Olen lähdössä työelämäjaksolle Kanadan Torontoon kuudeksi viikoksi.

Matkan mahdollistaa Kanadaverkosto, johon oppilaitokseni Sataedu myös kuuluu.

Suomi-koti, Torontossa

Tarkempi määränpää on Torontossa, Suomi koti. Suomi Koti on voittoa tavoittelematon seniorikeskus, jonka perusajatuksena on tarjota korkealaatuista hoitoa, palveluja, asuntoja ja toimintaa suomalaiselle yhteisölle Torontossa.

Suomi-kodissa asuu vanhuksia, jotka ovat aikanaan lähteneet Suomesta siirtolaisiksi Kanadaan. Keskuksessa on seitsemän kerrosta: kerroksissa 2–6 on asuntoja, joihin vanhuksilla on mahdollista saada kotihoidon erilaisia palveluja yksilöllisen tarpeen mukaan ja 7. kerroksessa on hoivaosasto vanhuksille, joilla toimintakyky ei enää riitä kotona yksin asumiseen.

Suomi koti tarjoaa myös muita terveysalan palveluja ikäihmisille. Rakennuksen katutasossa on lääkärin ja hammaslääkärin vastaanotot. Siellä on myös apteekki ja kampaamo. Muita yhteisiä tiloja ovat mm. kuntosali, sauna, uima-allas, poreallas, käsityöhuone, kirjasto, biljardihuone ja juhlasali.

Valmistautuminen kv-jaksolle

Ajatus ulkomaille lähtemisestä syntyi koulun järjestämässä kv-infossa.

”Ajattelin, ettei tuollaista mahdollisuutta kokemuksien ja ammattitaidon kartuttamiseen voi ohittaa ja päätin hakea.”

Alun perin oli ajatuksena lähteä Irlantiin. Halusin englanninkieliseen maahan ja Irlanti löytyi koulun kv-vaihdon yhteistyökohteista.

Kv-koordinaattori Janika kertoi kuitenkin, että Sataedulle on tulossa uusi yhteistyö Kanadassa ja hänen innoittamana laitoin hakuvaihtoehdoksi myös Kanadan.

”Hakuprosessini alkoi kv-vaihtohakemuksen täyttämisellä syyskuussa 2018.”

Osallistuin kv-valmennuspäivään Ulvilassa, jossa yleisinfon saannin lisäksi teimme englanninkielisen CV:n.

Ennen lopullista valintaa kirjoitin ”Motivation letter” in english Kanadaverkostolle, jossa kerroin itsestäni ja perustelin miksi juuri minut tulisi valita mukaan vaihtoon.

Lähtö Kanadaan varmistui ennen joulua

Vuoden vaihteen jälkeen osallistuin muutamaan Kanadaverkoston Skype-kokoukseen, jossa käytiin läpi mm. tarvittavia asiakirjoja ym. 

Matkajärjestelyt on hoitanut Kanadaverkosto eli matkaliput ja majoituksen Torontossa.

Sataedun Kv-koordinaattori Janika on ollut isona apuna mm. asiakirjojen järjestämisessä ja muutenkin tukena ja turvana kaikessa mahdollisessa.

Mukaan matkalle lähtee myös koulutuspäällikkö Heli Sulkava, joka on Torontossa ensimmäisen viikon. Muut matkakumppanit ovat Kanadaverkoston kahdesta eri yhteistyökoulusta opiskelijat Veera ja Mia, jotka lähtevät minun laillani työelämäjaksolle Toronto-Suomi kotiin.

Tavoitteena on suorittaa sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan toinen näyttö Torontossa.

Fiilikset ennen matkaa

Kiitollisena mahdollisuudesta ja avoimin mielin odotan ensi viikolla alkavaa seikkailua.

Fiilikseni ovat tietysti jännittyneet ja myös ero omasta perheestä kuudeksi viikoksi jännittää.

”Odotukset ovat korkealla.”

On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä miten vanhustenhoito Kanadassa eroaa Suomesta ja miten sosiaali-terveydenhuolto on siellä järjestetty. Muutenkin työssäoppimispaikkana Toronto Suomi koti tuntuu loistavalta.

Jonna

Toivon, että meillä on aikaa vierailla myös Niagaran putouksilla.

Jonna lähti Kv-vaihtoon 23.4.2019 ja kirjoitti lähtöfiilikset ennen lentokoneeseen nousua! Jonnan ja muiden kv-elämyksiä voi seurata Facebookissa Sataedu SATAMOVE-ryhmässä ja Sataedun Opiskelijan oppaassa https://satamove.home.blog