Vuoden opinnot suunhoidon osaamisalalla Sataedussa ovat kohta päätöksessä, ja ryhmämme valmistuu helmikuussa 2020. Vuosi on mennyt ihan älyttömän nopeasti. Paljon on opittu, mutta oppiminenhan jatkuu tottakai sitten myös työelämässä. Hyvät eväät olemme kuitenkin tältä osaamisalalta saaneet pohjaksi työelämään.

Samanlainen, mutta kuitenkin erilainen

Opintoni ovat edenneet suunnitellussa aikataulussa.

Meillä on 12 hengen opiskeluryhmä, joka on todella huippu ja tsemppaava!

Olemmekin useasti puhuneet, että koulu on haastattelujen myötä valinnut erilaiset, mutta silti niin samankaltaiset tyypit mukaan!

Luulenpa että luokaltamme saattaa pingahtaa esille jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita!

Lähiopetus, klinikkapäivät ja työelämäjaksot

Lähipäiviä meillä on yleensä ollut Sataedulla keskiviikkoisin. Lisäksi on ollut tietokoneelta kotoa käsin verkkoluentoja iltaisin noin kerran viikkoon, ja opintojen aluksi keväällä meillä on ollut myös klinikkapäiviä Pohjois-Porin hammashoitolalla.

Klinikkapäivillä pääsimme harjoittelemaan hoitoympäristössä toimimista ja työskentelyä ilman oikeita potilaita, ennen ensimmäiseen harjoitteluun menoa.

Klinikkapäivät olivat kivoja ja niitä olisi saanut olla lisääkin.

Ennen ensimmäistä varsinaista harjoitteluamme kävimme viikon seurailemassa potilastyötä ja orientoitumassa tulevaan harjoittelupaikkaamme.

Silloin kyllä pääsi jo myös hoitajana imurin varteenkin!

Tämän jakson jälkeen olikin kivempi aloittaa viiden viikon harjoittelu jo hieman tutuksi tulleessa hoitolassa, vaikka tottakai se kovasti silti jännitti.

Tammikuussa 2020 aloitamme vielä ennen valmistumistamme opintoihin kuuluvan toisen pidemmän harjoittelujakson.

Opetus on ollut hyvää, selkeää ja mielenkiintoista

Opintoihimme on kuulunut muun muassa suun ja hampaiden sairauksia, pään ja kaulan anatomiaa, morfologiaa, terveydenedistämisen juttuja, ergonomiaa, välinehuoltoa sekä erilaisia hammashoidon toimenpiteiden opettelua.

Meillä opetukseen on sisältynyt myös hammaslääkärin pitämiä luentoja koululla. 

Mainittakoon myös, että opintoihimme on kuulunut lisäksi tapahtumapäivän suunnittelua, jonka toteutimme eskari-ikäisten lasten perheille ja läheisille.

Päivä pidettiin Säkylän hammashoitolassa, jossa meillä oli erilaisia suunniteltuja juttuja, kuten infopisteitä, hampaiden harjauksen opastusta, pastapuhdistuksia, pehmoeläinten hammashoitola, välipala-piste sekä arvontaa.

Tapahtuma oli erittäin kiva sekä onnistunut ja ihmisiä oli lähtenyt mukavasti liikkeelle kutsukirjeiden myötä.

Työskentely koulutuksen aikana on mahdollista

Koulutuksemme Sataedulla on toteutettu mielestäni niin, että sen ohella on mahdollista käydä myös töissä.

Toki on omalla vastuulla, että tulee kotonakin opiskeltua ja kertailtua asioita, tehtyä tehtäviä sekä luettua tentteihin.

Asiaa on kuitenkin paljon opittavana ja sisäistettävänä.

Itseopiskelua ja motivaatiota tämä siis vaatii.

Työllisyystilanne on hyvä

Itse olen ensimmäisen harjoittelujakson jälkeen jo siirtynyt tekemään hammashoitajan sijaisuuksia.

Työllistymistilanne näyttää hyvältä ja ammattitaitoista henkilökuntaa alalle tarvitaan. Työt ei näytä kyllä loppuvan kesken.

Suunterveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia

Hammashoitajan työ on melko hektistä ja aikataulutettua. Se vaatii hoitajalta eräänlaista näppäryyttä ja paineensietokykyä. Joissain hoitoloissa hammashoitaja saattaa tehdä myös koko välinehuollon potilastyön lisäksi.

Toisaalta päivät kyllä kuluvat nopeasti, kun ei ehdi paljoa paikoillaan olemaan.

Missäpä sitä ikinä tulevaisuudessa työskenteleekin, tämä osaamisala on antanut paljon sellaista tietoa ja taitoa, josta on varmasti monenlaista hyötyä melkein missä tahansa hoitoalan työpaikassa.

Suunterveys on kuitenkin asia, joka kuuluu osaksi ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hieno asia, että nämä opinnot ovat nyt tulleet myös Satakuntaan. En kadu, että olen mukaan lähtenyt!

Pidetään huolta hymyistämme! 🙂

Kirjoittanut Pauliina Laisi, hammashoitajaopiskelija, Sataedu