Sataedun opiskelija Eva Jämiä kertoo omasta polustaan hoiva-avustajasta lähihoitajaopiskelijaksi. Valmistuminen häämöttää jo.

Hoiva-alan startti on kestoltaan lyhyt koulutus, jossa tutustutaan laaja-alaisesti hoiva-alaan ja mietitään jatkosuunnitelmia. Startin aikana Eva Jämiän ajatukset selkeytyivät hyvin nopeasti ja hän halusi opiskella hoitotyötä enemmän.

Jämiä ymmärsi hoitotyön laaja-alaisen merkityksen ja hänen innostuksensa alaan kasvoi koulutuksen edetessä. Jokainen opiskelupäivä oli hänelle mahdollisuus oppia jotakin uutta ja mielenkiintoista.

Positiivinen palaute kannustaa

Työelämäjakso startin aikana varmisti Jämiälle, että hän on omalla alallaan.

”Uskon kuitenkin siihen, että mikäli minua ei olisi kannustettu jatkamaan opintoja tai mikäli en olisi saanut positiivista palautetta startin aikana, niin en olisi uskaltanut ottaa seuraavaa askeltani hoivatyön avustajakoulutukseen”, Jämiä kertoo.

Avustajakoulutuksen alussa minulle tehtiin henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa määriteltiin tavoitteeksi lähihoitajan ammatti.

Suunnitelmassa mietittiin koulutuksen eteneminen ja tutkinnon osien suorittaminen valmistumiseen saakka. Aloin jo odottamaan maaliskuuta, jolloin minusta tulisi virallisesti lähihoitajaopiskelija”, Jämiä muistelee.

Haaveammattina lähihoitaja

Jämiän haave tuli todeksi, kun hänestä tuli lähihoitajaopiskelija.

Jämiän suhtautuminen opiskeluun myös muuttui. Hän tiesi opiskelevansa tutkintoon ja suhtautui siksi opiskeluunkin vakavammin.

”Opintojen aikana olen välillä miettinyt omaa jaksamista, mutta hyvä keino on ollut jaksottaa opinnot paloihin ja suorittaa niitä pala kerrallaan. Tärkeää on myös muistaa, että on oma itsensä ja kaikki on mennyt tähän asti todella hyvin”, Jämiä pohtii.

Asenne kohdallaan

Lähihoitajaopintojen aikana Jämiä päätti erikoistua vammaistyöhön.

”Olen erityisen kiinnostunut työstä ohjauksen parissa ja koen, että minulla on paljon annettavaa. Asiakkaat ovat niin aitoja ja heidän kanssaan saan olla juuri oma itseni. Siinä työssä ollaan ihminen ihmiselle”, Jämiä sanoo.

Opintojen ohella Jämiä tekee alan sijaisuuksia.

”Ensimmäisen työsopimuksen saaminen saikin itsessä aikaiseksi melkoisen tunnemyrskyn. Se oli minulle palkinto, kuin lottovoitto. Olen todella tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseeni”, kertoo Jämiä hymyillen.

Suunnitelmien mukaan Jämiä valmistuu lähihoitajaksi syksyllä 2020.

”Olen todella tyytyväinen tiehen, jota olen lähtenyt kulkemaan. Olen oppinut näiden opintojen aikana, että kaikkeen löytyy aina ratkaisu.”

Opintojen etenemistä tai suorituksia ei tarvitse jännittää.

Kun on oma asenne kohdallaan ja kantaa opinnoistaan vastuuta, niin kaikesta selviää, vakuuttaa Jämiä.

Joustava opiskelupolku

Tällä hetkellä Jämiä tuntee kiitollisuutta.

”Minulla on ollut loistavat työelämäpaikat, hyvät opettajat ja kaikki on mennyt eteenpäin suunnitelman mukaisesti. Opiskelu ei ole myöskään ollut perheeltä pois, päinvastoin. Hyvällä aikatauluttamisella on perheelle jäänyt jopa enemmän aikaa.”

Taloudellinen tilanne on toki välillä luonut paineita, mutta vaikeina hetkinä olen miettinyt silmissäni ensimmäistä tilinauhaani ja se on luonut uskoa jatkaa eteenpäin.

Minusta kenenkään ei tarvitse hävetä tai piilotella sitä, että on taloudellisesti tiukkaa, vaan kannatan tässäkin positiivista ajattelua.

Koulutuksen myötä omat arvot on laitettu uusiksi ja uskon, että suhtaudun myös elämään tällä hetkellä eri tavalla, kuin ennen koulutusta.

Tämä koulutus on ollut minulle loistava ponnahduslauta sosiaali- ja terveysalalle ja mahdollistaa joustavasti jatkopolut eri suuntiin”, kiittelee Jämiä.