Sirpa ja Tapio avasivat kotinsa vanhuksille
Sirpa ja Tapio Tuomikosken perhe kasvoi kahdella kahdeksankymppisellä, kun hoitoalalla elämäntyönsä tehnyt Sirpa jatkoi uraansa perhehoitajana ja perusti perhekodin.
Inhimilliselle ja kodinomaiselle vanhustenhoidolle on tilausta. Sirpa on työssään vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa nähnyt eri tavat hoitaa ikäihmistä.
”Ihminen pysyy toimintakykyisenä, kun saa touhuta itselleen tärkeiden asioiden parissa turvallisessa ympäristössä”, Sirpa sanoo.
Tiesitkö? Kun ikäihminen tarvitsee kotihoitoa enemmän turvaa arkeensa, mutta laitoshoito ei ole vielä ajankohtaista, on perhehoito on hyvä ratkaisu. Sataedu valmentaa ja kouluttaa perhehoitajia ja perhekodin perustajia työhön.
5 faktaa perhehoidosta
- Kunnalla ja perhehoitajalla on toimeksiantosopimus.
- Perhehoitajan työstä maksetaan palkkio ja kulukorvaus.
- Perhehoitaja voi toimia myös kotihoidon tukena ja yöpyä ikäihmisen luona vaikka viikonloppuisin.
- Omaishoitaja voi sopia omaisensa intervallijaksoista perhehoidossa.
- Perhehoidossa on pysyvä ja tuttu hoitaja, joka tunnistaa muutokset hoidettavan voinnissa.
Sitova ja palkitseva elämäntapa
Asumismuoto herättää kysymyksiä: Voivatko omaiset tulla ovesta milloin haluavat? Onko päivissä aikataulua? Miltä tuntuu ottaa vieraita ihmisiä omaan kotiin asumaan? Sirpa vastaa tyynesti.
”Omaiset voivat tulla. Yhteistä aikataulua ei ole, vaan perhekodin asukkaat saavat elää ja olla täällä omaan luontaiseen rytmiinsä. Ulkona käydään, jos käydään, yhdessä. Saunottamisessa Tapio on avuksi.”
Perhehoito soveltui Sirpan ja Tapion elämään.
”Olemme molemmat eläkkeellä, mutta kaipasin sitä, että voisin olla hyödyksi. Perhekodin myötä saimme myös mukavaa seuraa, uudet perheenjäsenet”, Sirpa kuvailee.
Sirpoja suurilla sydämillä tarvitaan
Iäkkään vanhemman hyvinvointi ja turvallisuus huolettaa monia. Pärjääkö hän enää kotonaan? Ehkä kotihoito ei enää riitä, mutta laitoshoidonkaan aika ei ole vielä. Perhehoito on vähemmän tunnettu vaihtoehto. Mutta kuka soveltuu perhehoitoon?
”Hoitopäätös perustuu palvelutarpeen arvioon, jonka tekee kunnan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset”, sanoo useita perhehoitajia valmentanut sosiaali- ja terveysalan tuntiopettaja Sini Lahtinen Sataedusta.
”Yöaikaan pitäisi nukkua. Ja pitää tietysti tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Suurella osalla perhehoidettavista on muistisairaus”, jatkaa Sirpa perhehoidettavan edellytyksistä.

Sataedussa vastataan työelämän tarpeisiin ja koulutetaan osaajia alalle, jolla tulevina vuosikymmeninä riittää töitä.
”Yhä useampi haluaisi valita läheiselleen perhehoidon. Pysyvät ihmissuhteet, turvallisuus ja toimintakykyä tukeva kodinomaisuus ovat perhehoidon kiistattomat vahvuudet”, sanoo Sataedun koulutuspäällikkö Heli Sulkava.
Lisätietoja perhehoitajakoulutuksesta sataedu.fi-sivulta.
Lisätietoja myös: Sini Lahtinen, opettaja, 040 1994 136, sini.lahtinen@sataedu.fi
Artikkeli on lyhennetty Satakunnan Kansan artikkelista. Lue koko artikkeli tästä linkistä.
Teksti: Milla Majander. Kuvat: Vesa Saivo. Satakunnan sisältömarkkinointi tiimi.