Taitaja22 tapahtuma 16-19.5.2022 Porissa oli ensimäistä kertaa ikinä Satakunnassa. Tapahtuma on kiertänyt ympäri Suomea vuodesta 1988. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta. Kilpailulajeja oli Porissa yhteensä 45 kappaletta.

Hyvinvointialan opettajana pääsin mukaan lajivastaavaksi lajiin 304 floristiikka, koska olen aikaisemmalta koulutukseltani puutarhuri ja ollut mukana Taitajatapahtumassa Tampereella vuonna 2018.

Lajivastaavan työtehtävät ovat laajat, mutta lajin päävastuu oli Saskyn Kokemäen yksikön rautaisilla ammattilaisilla ja minä vastasin osittain käytännön järjestelyistä ja organisoinnista. Erilaisia ongelmia ratkottiin lennossa.

Kaikki järjestyi ja takana ovat ihan huikeat kisat.

Asiakaspalvelutehtävässä minä toimin ”Alma Tomuna” eli asiakkaan roolissa. Kilpailijat osoittivat asiakaspalveluosaamistaan ja tuomarit olivat aivan lähellä seuraamassa tilannetta ja lisäksi siitä tehtiin vielä ääninauhoite dokumentointia varten. Mielenkiintoinen kokemus ja kaikki kilpailijat olivat asiakaspalvelun ammattilaisia.

Niina Salovaara asiakkaan roolissa ”Alma Tomuna” Taitaja 2022 -kilpailussa Porissa floristiikan lajissa.

Mitä sitten tein käytännössä?

Tapahtumaviikkoa edelsi rakennusviikko, jolloin lajimme kilpailualue nousi Porin Karhuhalliin kuin tyhjästä. Omiin tehtäviini kuului rakennusviikolla tavaroiden ja kukkien vastaanottamista ja purkamista, lajialueen konkreettista rakentamista, valaistuksen loppuun saattamista, lisäpöytien haalintaa, kylmäkonttiin liittyviä järjestelyitä, yhteydenpitoa kukkakuljetuksiin ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Itse kisaviikolla työtehtävät muokkautuivat päivittäin, mutta yleinen järjestys ja aikatauluissa pysymisen organisointi ja kilpailijoista huolehtiminen sekä erilaisten tilojen järjestely oli pitkälti minulle lankeavia tehtäviä. Lisäksi toimin lajioppaana ja vastailin tapahtumassa yleisön erilaisiin kysymyksiin.

Keskiviikkona 18.5.2022 saimme Porin kaupungin johtajan Aino-Maija Luukkosen vierailukäynnille lajiimme ja hän kertoi hieman itsestään ja harrastuksistaan kilpailijoille. Käynti liittyi kilpailutehtävään, jossa tehtäväksi annossa oli tavoitteena tehdä juhlava ja näyttävä kukkakimppu julkisuudenhenkilölle.

Mitä jäi käteen?

Verkostoituminen on suuri mahdollisuus tällaisen tapahtuman avulla. Itse sai uusia tuttavuuksia runsaasti eri ammatillisista oppilaitoksista ja alansa super ammattilaisilta. Koko tapahtumaa voisi kuvailla yhteisölliseksi suureksi ponnistukseksi, josta jäi hurjasti hienoa muistoja ja tulevaisuus näyttää verkostoitumisen kautta uusien yhteistyökuvioiden mahdollistumisen.

Itselleni mahdollisuus olla mukana floristiikan lajissa oli erittäin mieluisaa ja mukavaa vaihtelua omaan työhöni. Lisäksi keskustelut muiden ammatillisten opettajien kanssa ovat vahvistaneet ajatuksiani siitä, mihin suuntaa haluan myös omaa pedagogista toimintaani viedä.

Kiitos kaikille tämän tapahtuman mahdollistajille!

Niina Salovaara, opettaja, Sataedun hyvinvointiala
Kuva: Niina Salovaara