Olen Tanja Virtanen, raumalainen, kuntoutus-, tuki-, ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon opiskelija. Osaamisalani on työvalmennus.

Tein matkaani tähän pisteeseen 15 vuotta. Valmistuttuani sosionomiksi työskentelin vuosia koneistajana ja kromaamotyöntekijänä. Reppuun tuolta reissulta jäi työelämäosaamista, arvokasta kokemusta eri työtehtävistä sekä tärkeitä ystävyyssuhteita. Fyysinen tehdastyö kuitenkin kuluttaa tekijäänsä. Tuli aika ja tarve muutokselle. Sain mahdollisuuden opiskella oppisopimuksella työvalmentajaksi.

Oppisopimus on kaikin puolin erinomainen tapa oppia, etenkin ihmiselle, joka siirtyy aivan erilaisesta työmaailmasta. Työ opettaa tekijäänsä ja Sataedun tarjoamat kattavat teoriaopinnot saa toteutettua käytännössä jokapäiväisessä työssä.

On varsin valaisevaa löytää asiakastyöstä niitä palapelin palasia, joita käy läpi teoriatunneilla ja vertaistuella keskustellen kanssaopiskelijoiden kanssa. Korona-aikana jouduttiin turvautumaan hetkellisesti etäyhteyksiin, mutta kun saa opiskella raudanlujien ammattilaisten kanssa, arvostavassa ja tilaa antavassa keskusteluympäristössä, etäisyyskin on paperia.

Kenelle sitten sopii työvalmentajan työ?

Ajattelen, että mitä mutkikkaampi polku, sitä kokeneempi työvalmentaja. Kaikesta työelämäkokemuksesta, ylipäätään kaikesta eletystä elämästä on hyötyä, kun etsitään asiakkaan kanssa työkykyä vastaavia työpaikkoja, autetaan asiakasta löytämään omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä käydään läpi työelämän lainalaisuuksia.

Ehdottomasti työvalmentajan on osattava nähdä kaikki työ arvokkaana palasena suurta kokonaisuutta. Verkostotyö on tärkeä osa työtä, joten hyvät yhteistyötaidot ovat työvalmentajan perusominaisuus.

Tärkeintä on kuitenkin halu oppia ja hamstrata kaikki saatavilla oleva tieto sekä tunnustaa asiakas oman elämänsä asiantuntijana.

Työvalmentajia tarvitaan tulevaisuudessa.

Katsotaanpa maailmaa sitten euron kuvat silmissä tai humaanilta kantilta, työ ja työkyky ovat tärkeitä tekijöitä yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Enenevissä määrin Suomessa tultaneen ottamaan käyttöön laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta, ja Sataedun opeilla saa siihen erinomaiset eväät.

Työvalmentaja kulkee ihmisen rinnalla kohti työelämää, auttaa saavuttamaan tavoitteet pieni askel kerrallaan ja toimii myös työnantajan tukena työllistämisen alkuaskelissa.

On innostavaa tehdä merkityksellistä työtä ja olla pienenä palasena mukana viemässä työvalmennusta osaksi uutta, muodostuvaa kokonaisuutta.

Tanja Virtanen, kuntoutus-, tuki-, ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon opiskelija. Osaamisala: työvalmennus.