Harjavaltalainen Krista Majander aloitti lähihoitajaopinnot elokuussa 2017 Sataedu Harjavallassa. Lähihoitajaopintoihin sisältyy paljon työssäoppimista: ensimmäinen jakso Kristalla oli jo syyskuussa Harjavaltalaisessa päiväkodissa.

Työssäoppimispaikka oli minulle mieluinen. Minulla oli jo hieman kokemusta päiväkodissa työskentelystä entuudestaan. Vuoropäiväkodin erilaisuus kuitenkin yllätti! Ryhmäkoot vaihtelivat, lasten hoitoon tulorytmi oli kovin erilaista kuin aikaisemmassa paikassa ja työaikoihin sisältyi myös ilta-, viikonloppu- ja yövuoroja, mikä oli uutta.

Päiväkodissa työskentelyssä ja eri toimintojen ideoinnissa ei tarvitse olla erityisen taiteellinen. Vaikka monet ajattelevat niin. Hyvä mielikuvitus riittää. On tärkeää tutustua lapsiin, keskustella hoitajien kanssa ja hyödyntää omaa luovuutta, jota meissä kaikissa on. Minulle itselleni merkitsi paljon se, että pystyin järjestämään päiväkodin lapsille erilaista ohjelmaa ja sellaista tekemistä, mikä lapsista oli erityisesti hauskaa.

Rakensin viimeisellä viikolla lapsille Peikko-polku nimisen metsäretken. Läheinen peikkometsä oli lapsille erityisen mieluinen paikka ja halusin tuoda tämän mieluisan paikan eli metsän lapsille sisälle päiväkotiin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Metsäretkellä kuljettiin suota pitkin ja ryömittiin luolassa. Lapset saivat haistella kuusen tuoksuja, maistaa mustikoita ja puolukoita. Polulla pääsi tunnustelemaan miltä sammal ja jäkälä tuntuivat. Matkalla kuultiin metsän ääniä ja puron luona ylitettiin silta. Sillalla lapsilla oli mahdollisuus katsella vedessä uivia kaloja ja tunnistaa eri metsäneläimiä kuvista. Polun varrella nähtiin myös Simo-Siili, joka nukkui jo talviuntaan lehtikasassa ja orava, joka keräsi käpyjä talvivarastoon.

Peikko-polku päättyi nuotiolle, jonka askartelin leikkikekäleistä. Lapsia hieman harmitti, ettei nuotiolla voinut paistaa makkaraa, mutta eväät kuitenki syötiin retken päätteeksi peikon pesässä.

Peikko-polun suosio yllätti!

Tarkoituksenani oli järjestää retki vain yhdelle ryhmälle, mutta kaikki ryhmät halusivat seikkailuun mukaan. Kuulin, että lapset muistelevat seikkailuaan Peikon-polulla usein. Lapsilta saatu palaute onkin parasta työssäoppimisjakson aikana!

Omasta mielestä pikku juttu. Lapselle tosi jännittävä ja merkityksellinen.

Työssäoppimisjaksolle kannattaa asettaa rohkeasti tavoitteita. Kukaan ei ole, eikä tule jakson aikana valmiiksi, mutta rohkeasti kannattaa kaikkia uusia juttuja kokeilla. Tavoitteiden ei tarvitse olla kovinkaan isoja tai ihmeellisiä.

Suunnitelmallisuus mukaan työssäoppimiseen.

Suunnitteleminen, havainnointi ja ideointi kannattaa aloittaa heti jakson alussa. Kannattaa myös rohkeasti kysyä vinkkejä, ehdotella asioita ja hyödyntää ideoinnissa muiden toimintaa. Ensimmäinen viikko työssäoppimisjaksolla menee useimmilta tarkkailuun. Sen jälkeen kannattaa toimia rohkeasti. Havainnoi lapsia ja heidän taitotasoaan, motoriikkaa ja sitä, mihin he pystyvät. Liian isoja tavoitteita ei kannata itselleen asettaa.

Pääasia on lasten kanssa toimiminen.

Työssäoppimisjaksolla kannattaa näyttää osaamistaan joka päivä ja jokaisena hetkenä. Itseltään ei tarvitse kuitenkaan vaatia liikaa, kunhan yrittää parhaansa. Tiedot ja taidot kehittyvät kyllä pikkuhiljaa.

Oma ensimmäinen työssäoppimisjaksoni meni omasta mielestäni hyvin. Odotan jo seuraavaa jaksoa!

Postaaja: Krista Majander, lähihoitajaopiskelija

mde